Informació
sobre el menú escolar
És indubtable que l'alimentació no tan sols influeix en la nostra salut física i mental, sinó que també juga un important paper en el creixement i desenvolupament dels més petits. Per això, és important potenciar i mantenir uns hàbits alimentaris saludables des de l'etapa infantil; i el menjador és un dels llocs ideals para introduir aquests hàbits.
En aquest sentit, l'Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya ha publicat una guia pels menjadors escolars, basant-se en les Polítiques Alimentàries desenvolupades per l'Organització Mundial de la Salut. Es tracta d'un document que ens dona recomanacions per adaptar els menús a les necessitats dels més petits.
Entre els objectius plantejats es troba l'excés d'aliments d'origen animal, on es busca reduir la ingesta de carns vermelles i processades, i augmentar el consum de llegums i cereals, molt en línia amb els principis de la Dieta Mediterrània.
A ISS Facility Services sempre hem estat alineats amb la promoció de la salut i l'acompliment normatiu. Per això, els nostres propers menús escolars inclouen l'aplicació d'aquestes recomanacions. Com a resultat, hem disminuït la freqüència d'alguns plats que fins ara eren presents en els menús, per introduir noves receptes basades en productes vegetals.
Esperem que aquests canvis positivament a la salut i benestar dels vostres fills i filles. Des del servei de menjador esperem que gaudeixin de les noves receptes que estem preparant.
Si necessiteu cap aclariment, no dubteu en posar-vos en contacte amb l'equip de ISS de la vostra escola.
Una alimentació saludable es defineix com 'aquella que és suficient, completa, equilibrada, satisfactòria, segura, adaptada al comensal i a l'entorn, sostenible i assequible'. Malgrat que hi ha moltes propostes saludables, una de les més conegudes al nostre entorn és la dieta mediterrània, que es basa en el consum majoritari de fruites fresques i hortalisses del temps, llegums, fruita seca, cereals integrals (arròs, pasta, pa, etc.) i tubercles com la patata, l'oli d'oliva verge i, en menys quantitat i freqüència, làctics, peix i ous, seguit de carns (preferentment blanques i magres).
En l'alimentació mediterrània l'aigua és la beguda principal i la més saludable. La dieta mediterrània també es caracteritza per procurar fer àpats en família o en companyia, la frugalitat i la moderació en les quantitats, la utilització d'aliments locals i de temporada i per potenciar les activitats culinàries i gastronòmiques (també les d'aprofitament, relacionades amb la reducció del malbaratament d'aliments).
Aquesta proposta alimentària (i també d'altres com les vegetarianes, o les d'altres cultures alimentàries tradicionals) van de la mà dels Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, document en què, a més de garantir la salut de les persones, es plantegen accions amb vista a promoure la producció i el consum responsables, la lluita contra el canvi climàtic, i la cura tant de la vida submarina, com de la dels ecosistemes terrestres. I és que, ara més que mai, cal un consum en general, i una alimentació en particular, responsable, sostenible i ètica, tant amb l'entorn com amb la resta d'éssers vius del planeta.
L'alimentació
és un determinant fonamental de l'estat de salut de les persones, tant pel paper que tenen els nutrients en la prevenció de malalties per
carència de nutrients, com per la implicació d'alguns nutrients, aliments i
hàbits de consum, en el desenvolupament de problemes de salut crònics com ara
l'obesitat, les malalties cardiovasculars o la diabetis, entre d'altres

